САЩ предлагат в новия договор за отбранително сътрудничество да се предвиди

...
САЩ предлагат в новия договор за отбранително сътрудничество да се предвиди
Коментари Харесай

САЩ искат да разширят военното си присъствие в Гърция

САЩ оферират в новия контракт за отбранително сътрудничество да се планува разполагане на американски военни на няколко десетки военни обекта в Гърция и този контракт да се обновява на 5 години, а не един път годишно, написа вестник " То Вима ".

Това ще бъде второто възобновяване на контракта за взаимно отбранително съдействие (MDCA) за последнинте 3 години. Предишният анекс бе подписан от Гърция и Съединени американски щати през октомври 2019 година Той планува разширение на американскана воена база Суда на остров Крит, даване на Съединени американски щати на инфраструктура в Стефановикио, Лариса и Александруполис, а също и опция за съгласуване с Гърция за потребление на всеки боен обект на нейна територия. Дотогава американците разполагаха единствено с базата на остров Крит.

Външният министър на Гърция Никос Дендиас разгласи пред Народното събрание през октомври 2020 година, че Гърция възнамерява да разшири отбранителния контракт със Съединени американски щати или да подпише нов. За договарянията удостовери и представителят на Министерство на външните работи Александрос Папйоану на брифинг на 18 февруари. По неговите думи договорът ще бъде подписан през есента.

" Американската страна главно желае две неща: а) краткотрайно продължение на контракта, за интервал от, примерно, 5 години (за да не се обновява ежегодно); б) прибавяне на нови места за разполагане (информацията е, че американците са показали документ с над 20 нови локации), където биха могли да се разположат американски сили при ротацията на тяхното наличие в Гърция - написа " То Вима ". - Все отново основаване на нова непрекъсната база от вида на Суда не се разисква, а предлаганите места, в това число и острови като Скирос, са измежду регионите, където гръцките и американските военни към този момент организират взаимна подготовка или които са инфраструктура на НАТО ".

Изпълнението на контракта, не би представлявало компликация, съгласно техническите и юридически елементи, известни от договарянията по предходния контракт, написа още вестникът. 

На споменатия брифинг от 18 февруари говорителята на гръцкото Министерство на външните работи Александрос Папайоану отказа да приказва за детайлите по подготвяния нов контракт, само че сподели, че " когато приказваме за американски военни бази, това не са тези американски бази, които съществуваха в интервала на Студената война ". Той добави, че това са " други рамки " и страните  " потеглят по съсвем друг път в проектите за отбранително съдействие сред Гърция и Съединени американски щати ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР